Vatikán: Elhalasztják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek Dorog is állomása lett volna

A Budapesten idén szeptember 13. és 20. között kitűzött 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) az új koronavírus-járvány miatti 2021-re történő elhalasztását jelentette be Matteo Bruni szentszéki szóvivő csütörtökön – írja az MTI.

A vatikáni sajtóközpont vezetője közleménye hangsúlyozta, hogy a döntést Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsával és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával közösen hozta meg.         

Az egy évvel történő halasztást a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzettel és ennek következményeivel indokolták, a hívők és zarándokok mozgására és gyülekezésére tekintettel.        

Esztergom és Dorog is állomás lett volna 

November végi konferencián Erdő Péter bíboros még arról beszélt, hogy Esztergom és Dorog is állomása lesz az Eucharisztikus Kongresszusnak.

Erdő Péter bíboros a 24 óra napilapnak adott interjúban többek között ezt mondta: “2020. szeptember 13-a előtti héten lesz Esztergomban egy nagy nemzetközi konferencia eucharisztia témában. Ezután szeptember 15-én délután lesz Esztergomban egy program, melynek keretében egy, olyan vonat fog szerepelni, melyen az a dísz látható majd, amin az 1938-as magyarországi eucharisztikus világeseményen szállították a Szent Jobbot. A kongresszus résztvevőinek egy része ezzel a vonattal érkezik meg e napon Esztergomba, ellátogatnak egy közös imádságra a Bazilikába és meglátogatják Mindszenty bíboros sírját az altemplomban. Ekkor jön Esztergomba a Pálos-rend generálisa a lengyelországi Częstochowa-ból, hogy itt emlékezzen meg Boldog Özsébnek, a Pálos-rend alapítójának évfordulójáról, ezzel megmutatjuk a külföldi vendégeknek, hogy innen indult, itt született a Pálos-rend.

Ugyancsak szeptember 15-én Budapestre tartó visszaúton megállunk a vonattal Dorogon, koncert  és vacsora lesz, tehát egy találkozó, melyen reményeink szerint a közép-amerikaiaknak különös látogatást szervezünk a dorogi Szent József templomba, mert Vándor József atya, aki Dorogról ment ki szalézi szerzetesnek Dominikába majd Kubába, s ott a szentség hírében halt meg és jelenleg előrehaladott állapotban van a boldoggá avatása, s nagy kultusza van. Ezért úgy gondoltuk, hogy fontos, hogy szülőhelyén is megemlékezzünk róla a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus hetében.”

Forrás: Dorogi séta / MTI / iranyesztergom.hu
Borítókép: iec2020.hu (1938-as felvétel)

Hozzászólás

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el